www

Den 15 augusti firar Indien 70 år. Denna märkesdag kommer inte att passera obemärkt, vare sig i Indien eller i Sverige! I Stockholm kommer Indien att vara temat för årets Kulturfestival som går av stapeln 15 till 20 augusti. Med Skeppsbron och Gustaf Adolf Torg som mittpunkter kommer huvudstaden att under en vecka förvandlas till ett Indien i miniatyr med Bollywoodföreställningar, musik, film, dans, konst, matupplevelser, marknader och olika samtal. Ett fullständigt schema för detta indiska potpurri finns på Kulturfestivalens hemsida!

SvenskIndiska Föreningen finns med på ett hörn under veckan. Nedan hittar du information om programpunkter där företrädare för föreningen medverkar.

Vart är Indien på väg?
I sommar firar Indien 70 år av självständighet från Storbritannien. I dag är Indien en stormakt med decennier av framgångsrika reformer bakom sig. Samtidigt hotas framgångarna av korruption och ökade spänningar mellan religiösa grupper. Med Narendra Modi vid rodret har hindunationalismen fått ett uppsving och bilden av Indien som tolerant föredöme krackelerar. Hur ser framtiden ut för världens näst folkrikaste land?

Anna Kinberg Batra spanar tillsammans med Indienkännaren Henrik Sundbom efter det nya Indien under Karin Svanborg-Sjövalls ledning.

Datum: 15 augusti 2017
Tid: 12.00-13.00. Vi serverar lunch från kl 11:30.
Plats: Konstnärshuset, Smålandsgatan 7
Kostnad: 50 kr. Då ingår lunch.
Arrangör: Timbro
Anmälan: här

*****************************************

Samtal: På spaning efter det nya Indien
Blir man magsjuk i Indien? Är våldtäkter och fattigdom de svåraste kvinnoproblemen i Indien? Lever kast-systemet kvar och hur kommer det sig att så många indier världen över jobbar inom IT? Frågorna är många när det kommer till ett av världens största länder. För att reda ut några av dem har vi samlat Sveriges mest erfarna Indienexperter för att svara på de vanligaste frågorna om landet. Avstamp tar vi i Henrik Sundboms bok ”På Spaning efter det nya Indien” där han samlat på sig de funderingar han har haft under åren som Indienresenär.

Medverkande:
Henrik Sundbom, författare till boken “På spaning efter det nya Indien” och ordförande i Svensk-Indiska Föreningen
Malin Mendel Westberg, SVT:s korrespondent i Indien
Per J Andersson, författare, Indienexpert och grundare av resemagasinet Vagabond
Andreas Johansson Heinö, förlagschef Timbro och moderator

Datum: 15 augusti
Tid: 19-20
Plats: Kulturhuset, Studion
Arrangör: Stockholms stad
Mer information finns här

*****************************************

Indien eller Kina – vilket blir framtidslandet?
Indien är en rörig demokrati, Kina en välorganiserad diktatur. Båda länderna har genomgått en mycket snabb ekonomisk och social utveckling de senaste decennierna. Men vilken modell blir den som vinner i framtiden? Är det i Indien som demokratins framtid finns? Eller är det kampen mellan världens jättar som kommer att dominera världspolitiken långt efter det att Donald Trump lämnat in?

Medverkande:
Henrik Sundbom, Indienkännare, författare och frilansjournalist.
Malin Oud, Kinakännare, chef för Raoul Wallenberg-institutets Stockholmskontor.
Lena Sellgren, Omvärldsanalytiker och chefsekonom på Business Sweden.
Samtalsledare: David Isaksson, Global Reporting

Datum: 16 augusti
Tid: 17-19
Plats: Hötorgsterrassen.
Arrangör: Global bar
Mer information finns här