Valet i Indien 2024 – panelsamtal, torsdagen 21 mars kl.18

Tillsammans med ABF Stockholm bjuder Svensk-Indiska föreningen in till ett panelsamtal om det förestående valet i Indien som äger rum i april och maj 2024 då 543 ledamöter skall väljas till Lokh Saba – Indiens underhus i parlamentet.

När det som kallats världens största demokrati går till val i vår prövas också dess demokratiska och sekulära kultur. Kan en ny allians av 26 partier utmana premiärminister Narendra Modis hindunationalistiska parti BJP som styrt Indien sedan 2014? Vad betyder en allt starkare hindunationalistisk agenda i ett pluralistiskt och öppet samhälle? Hur påverkar valet Indiens politiska och ekonomiska ställning som en global maktspelare? Och hur upprätthålls balansen till stormakter som USA, Ryssland och Kina?

Panel:
Henrik Chetan Aspengren, Indienkännare, senior analytiker och forskare, Utrikespolitiska institutet;
Julia Wiraeus, frilansjournalist.
Börje Ljunggren, tidigare chef för utrikesdepartementets Asienavdelning och Sveriges ambassadör i Kina och Vietnam;

Samtalsledare:
Anurag Chaudhary,  tidigare ordförande i Svensk-Indiska föreningen.

ABF-huset, Sveavägen 41 (Palmesalen, våning 1),  Torsdagen den 21 mars kl 18.00.


______________________________________________________________________________________________________________________

Tidigare aktiviteter:

Julavslutning med Svensk-Indiska föreningen
12 december 2022

Vi bjuder in till julavslutning och trevligt samkväm med Svensk-Indiska föreningen den 12/12, kl. 18.30 på butik Brokiga Bengalen, Södermannagatan 50.

Dela med dig av ditt bästa boktips och inspirera oss andra till att läsa litteratur med Indien-tema, eller ta med dig en bild och berätta om något som berört till under året. Har du varit i Indien efter pandemin? Berätta om hur det är att resa till och i Indien idag.

Vi serverar enklare förtäring och dryck. Deltagande kostar 130 kr/ per person.

—————————————————————————————–

Indian Schools After the Pandemic
Evening talk with Swedish India Society
13 October 2022

India was hit hard by the Covid-19 pandemic and all schools were closed during lock-down. Beside the severe health effects and deaths, many parents lost their jobs, families migrated and on-line education was difficult (if not impossible) to follow for lots of children. The short term effect is that children from vulnerable groups were deprived of basic education for more than 1,5 years.

So – having completed the first academic year after the pandemic – what is the
situation now? Have children returned to school or does India face a massive
educational set-back – a lost generation? How did schools, teachers and students cope and what strategies were successful?

Swedish Indian Society welcome you all to an interesting evening talk with two
knowledgeable women from the education field:

Mrs Ingrid Eelde Koivisto, founder and general secretary of Pratham Sweden
Mrs Sujatha Mulla, principal at St John School, Gulbarga, India

The talk will target general as well as local perspectives on basic education in India after the pandemic and will be monitored by Mrs Britta Algulin (Swedish Indian Society).

——————————————————————————–

Indien och omvärlden
5 oktober 2022

Tillsammans med ABF Stockholm bjuder Svensk-Indiska föreningen in till ett panelsamtal om Indien och omvärlden.

Indien spelar en allt större roll i den globala storpolitiken. Den regionala maktbalansen och relationerna till Kina och Pakistan är en säkerhetspolitisk joker. Samtidigt spelar regeringen i Delhi en viktig, men underrapporterad, roll för kriget i Ukraina. Och i klimatförhandlingarna är Indien en nyckelspelare.

Indiens globala vägval kommer att påverka oss alla. För att förstå dem, måste man förstå vad som händer i den indiska inrikespolitiken. Det hindunationalistiska partiet BJP har etablerat sig som nytt statsbärande parti, efter decennier av Kongresspartiets styre. Vad innebär det för Indiens befolkning, och hur påverkar det Indiens ställning i världen?

Panel:
Samuel Bergenwall, Indienforskare vid FOI
Axel Nordenstam, Analytiker på Utrikespolitiska Institutet samt Indienforskare vid Stockholms universitet
Julia Wiraeus, journalist och Indienkännare.

Samtalsledare:
Henrik Sundbom, ordförande i Svensk-Indiska föreningen.

Var? ABF-huset, Sveavägen 41 (Palmesalen, våning 1)
När? Onsdagen den 5 oktober kl 18.00.
Hur? Boka din plats på ABF’s hemsida. 

—————————————————————————————

“Indien  i mitt svenska kök”
Exklusiv bokpresentation med Malin Mendel, författare och SVT:s korrespondent i Indien
14 juni 2022

Malin Mendel är SVT:s korrespondent i Indien, och tillsammans med David Batra leder hon tv-serien Världens sämsta indier som hon har fått Stora Journalistpriset för. Malin har också en stor passion för indisk mat och har skrivit fyra indiska kokböcker. I sin senaste bok “Indien i mitt svenska kök” tar Malin den indiska maten in i den svenska vardagen – och festen. Recepten är hennes egna hemmafavoriter, som hon lagar till familj och vänner. Malin delar även med sig av minnen från uppväxten i Pakistan.

Välkomna att vara med när Svensk-Indiska föreningen samtalar med Malin! Vi kommer prata mat såklart, men även aktuella frågor om Indien idag. Dessutom finns “Indien i mitt svenska kök” att köpa till specialpris, signerad av Malin.

Var? Vi ses på Brokiga Bengalen Butik, Södermannagatan 50 på Södermalm, Stockholm. Närmaste t-bana: Skanstull
När? Tisdagen den 14 juni kl 19.00

Hur? Boka din plats genom att signa upp dig här. Biljettpriset är 110 kr, då ingår indiska tilltugg samt vin och alkoholfritt alternativ. Ni betalar på plats.

————————————————————————————————-

“Kolkata – februari 2020”
Författarsamtal med Per J Andersson
27 april 2022

Under de sista skälvande dagarna i en värld utan pandemi besökte författaren och reseskribenten Per J Andersson och fotografen Jonas Gratzer Calcutta, eller Kolkata som numera är stadens officiella namn, utsända av resetidningen Vagabond.

Den här kvällen berättar Per till Jonas bilder om en stad full av liv som han återvänt till med nyfikenhet och fascination ända sedan första besöket för 30 år sedan. Följ med till en upprorisk och kulturell megastad med kaféer, galoppbana, skuggiga trottoarer och egensinnig matkultur. Följ med till den före detta imperiehuvudstaden, ökänd för sin fattigdom, men också känd som The City of Joy.

Per jobbar nu med flera parallella bokprojekt. Dels Historiska kvinnliga resenärer som publicerades som en serie ljudböcker under hösten, dels reportageboken Drömmen om ön, om tio öar världen runt, bland annat Norra Sentinel i indiska ögruppen Andamanerna. Dessutom utkom i januari en samling av hans krönikor i bokform med titeln Tankar för dagen – manual för den nyfikna resenären. Allt på Ordfront förlag.

Snacks och vin kommer att finnas till självkostnadspris.

Antalet platser är begränsat och anmälan krävs.

Om du känner dig det minsta förkyld, eller har andra symtom på Covid-19, ber vi dig att stanna hemma i enlighet med rådande rekommendationer.

Var: Hornsgatan 54. Närmaste tunnelbana är Mariatorget.
När: 27 april
Tid: Kl. 17.30
Arrangör: Svensk-Indiska Föreningen och Svenska Röda Korsets Kulturförening

—————————————————————————————-

Green India – en kväll om indisk mat och kärlek
Mingel och boksamtal med Mattias Kristiansson och Amanpreet Singh Sangha
11 november 2021

Mattias och Aman vill lära alla att laga äkta indisk vegetarisk mat men även sånt som är “indian enough”. De driver den oerhört populära bloggen och instagramkontot Indian Enough. I dagarna är de också aktuella med en helt ny kokbok, “Green India”. Boken lär dig att laga mat som i de indiska hushållen och hur du får till de autentiska smakerna. Du får framförallt lära dig hur enkelt det faktiskt är att laga indiskt, bara du kan knepen.

Välkommen till en lustfylld kväll om indisk mat och kärlek. Svensk-indiska föreningen bjuder in till mingel och boksamtal med Mattias och Aman på Indian Streetfood i Vasastan. Kl 16.30 slår vi upp dörrarna för mingel. Kl 17 börjar vi samtalet, och efteråt är ni välkomna att äta middag (till självkostnadspris). Böcker kommer att finnas till försäljning.

Vegoprofilen Mattias Kristiansson har gett ut 14 kokböcker och driver även den vegetariska mattidningen VEGO. 

Amanpreet Singh Sangha har en lång karriär inom mode och är även en riktig foodie med känsla för smaker och kryddor, inte minst när det kommer till det indiska kök som han vuxit upp med. 

De två träffades när Aman var på besök i Sverige och de blev störtförälskade på direkten. Aman flyttade från Indien till Sverige 2020 och de vill nu lära alla svenskar att upptäcka mer av det indiska köket och framförallt att avdramatisera det och visa hur enkelt och roligt det är.

Anmäl er via eventsidan senast den 9/11. Observera att antalet platser är begränsat så vänta inte för länge med anmälan!

——————————————————————————

Digital cook-along med Malin Mendel

Söndag 14 mars 2021 kl 10.30 – 12.00

Laga mat med SVT’s Indien-korrespondent 

Börjar längtan efter Indien och indisk mat bli outhärdlig? Vill du lära dig mer om hur mat, yoga och klimat hör ihop, och samtidigt utöka din vegetariska repertoar? Nu har du chansen att laga mat tillsammans med Malin Mendel under en exklusiv digital cook-along för SvenskIndiska föreningens medlemmar.

Malin Mendel är korrespondent i Indien för SVT. Hon leder även tv-serien Världens sämsta indier ihop med David Batra, ett arbete som hon 2019 fick Stora journalistpriset för.

Malins stora passion och hobby är indisk mat, och hon har skrivit tre indiska kokböcker där hon också berättar om landet och kulturen. I sin senaste kokbok ”Mitt indiska liv” fördjupar sig Malin i hur yogans filosofi kan göra oss klimatsmartare. Dessutom innehåller den hennes godaste, nyttigaste och klimatsmartaste indiska recept.

Nu har du som medlem i SvenskIndiska föreningen möjlighet att få laga mat tillsammans med Malin under en livesänd cook-along. Söndagen den 14 mars träffas vi över Zoom kl 10.30 – 12.00 och lagar en god vegetarisk måltid tillsammans. Receptet är hämtat ur Malins senaste kokbok.

Du anmäler dig till evenemanget på följande sida: https://cook-along-med-malin-mendel.confetti.events/

SvenskIndiska föreningens medlemmar får dessutom köpa “Mitt indiska liv” till ett rabatterat pris på Bokus, för 199 kr istället för 229 kr, genom att ange en rabattkod som skickats ut per email. Erbjudandet kommer vara giltigt mellan den 25/2 och 12/3 och går inte att kombinera med andra rabatter.


 

13 februari 2021 kl 14-15

Reporting India with Prem Prakash

Reporting India is a fascinating account of the life and times of Prem Prakash, a pioneer in the field of journalism. Covering major events both in India and abroad, Prakash, over the course of his long and illustrious career as a photographer, film cameraman and columnist, witnessed natural calamities, wars, overthrow of governments and insurgencies.

Please join us to get a taste of Mr Prem Prakash’s unparalleled body of work in the field of journalism and his reminiscences of the most impactful stories that he covered-including the 1962 Indo-China war, the 1965 and 1971 wars against Pakistan, the Emergency, the assassination of Indira Gandhi and the death of Lal Bahadur Shastri.

Event will take place via Zoom and will be conducted in English. You will receive an invite once you register for the event.


27 oktober 2020 kl 18-19

Konflikten mellan Kina och Indien

Vad är det som händer vid gränsen mellan Kina och Indien och vilka faktorer ligger bakom detta? Vad är chansen att situationen kommer att eskalera till ett krig? Hur ser de framtida relationerna ut mellan de två stora grannar och hur påverkas omvärlden av detta?

SIF bjuder in till ett panelsamtal med experter via Zoom.


7 December 2019 kl 15 – 17

Bokbytardag och terminsavslutning
Under år av Indien-intresse är det många av oss som har mängder av böcker om Indien i bokhyllan; fackböcker, politisk litteratur och skönlitteratur. Kanske vore det roligt att byta ut några av dem för att istället erhålla något nytt och spännande!

På föreningens terminsavslutning får du möjlighet att göra detta, och, om du vill, säga några ord om en bok som du gärna rekommenderar och vill lämna vidare.

Varmt välkommen!

Vi serverar chai och samosas till självkostnadspris 100 kr.
Den som senare vill stanna kvar och äta middag kan naturligtvis göra det.

Vi ber dig anmäla ditt deltagande i förväg så att vi kan planera förtäringen, senast 6/12, till info@svenskindiska.se

Plats: Shaggys Indian Fresh Food and Bar
Adress: Landsvägen 52, Sundbyberg.
Restaurangen ligger mycket nära både t-bana, pendeltåg och tvärbana.


15 november 2019 at 18:00

Indian classical music and dance as a meeting point for hinduism and islam
Panel discussion at Stockholm Sangeet Festival

Venue: Music meeting point at the Theatre of Röda Korsets Folkhögskola, Bredängstorget 14
Free Entry

Indian classical music and dance has developed during several hundred years of ongoing meeting between hinduism and islam in South Asia and both religions has influenced the traditions. Also in times of political tension this music and dance has kept a tradition of being a meeting place where the art and the fellowship of art has been more important than religious differences. How relevant is this tradition today? What role does the religions play in modern indian classical music and dance? How do musicians and dancers of today relate to religious symbols in the art forms?

In a panel discussion led by Moa Danielson, the artists Mohsin Ali Khan, Veronica Tjerned and Anurag Choudhary (chair man Svensk-Indiska Föreningen)  will talk about art and religion.
The talk will be conducted in English.

Stockholm Sangeet Festival 15 – 18 november
Nordens största festival för indisk och sydasiatisk klassisk musik är tillbaka för trettonde året i rad! 2019 bjuder vi på en extra stor festival under fyra dagar på olika scener runt Stockholm med konserter, dans, workshops, panelsamtal, Young Sangeet av och för barn och ungdom och Open Sangeet för den som själv vill prova vingarna! Stockholm Sangeet vill 2019 också lyfta två speciella teman lite extra: 150-årsjubileet av Mahatma Gandhi och den indiska klassiska musikens och dansens roll som mötesplats för hinduism och islam.

Bland årets artister finns sitardrottningen Anupama Bhagwat, kathakdansaren Rani Khanam, khyalvokalisten Mohsin Ali Khan, tablavirtuosen Mir Naqibul Islam och många fler. Se hela programmet på www.stockholmsangeet.se.

Som tidigare år erbjuds Svensk-Indiska Föreningens medlemmar rabatterat pris på biljetter till festivalen. Rabattkod har skickats ut per email.

Biljetter: www.ticketly.eu

Info: www.stockholmsangeet.se


15 October 2019

Queer Lives in India and Beyond
An evening on the LGBTQ+ movement in South Asia. 

Swedish Institute in collaboration with South Asian Pride and Swedish Indian Association invites you to an evening on the LGBTQ+ movement in South Asia.

Queer identities have been criminalized in South Asian countries for almost 150 years. A remnant of the British Colonial Law, article 377 in the Indian Penal Code made non-normative sexual practices illegal. In 2018 Indian Supreme Court asked the government to repeal this act, allowing Queer people in India the freedom to love.

Join us for an evening of discussions about the history, context and experiences of Queer lives in South Asia. Understand the social movement and legal battle that led to this decriminalization. Discuss the impact of this decision in India and around the world with a group of panellists from the region.

Agenda:

18:00 Registration and mingle (finger food will be served)

18:30 Welcome by the organizers

18:45 Queer history and context in South Asia

19:00 Stories of growing up Queer in India

19:15 Panel discussion followed by Q&A: Looking towards the future – Impact of decriminalization in India and around the world


25 september 2019
Internationell utblick – Indien
I våras genomfördes världens störst demokratiska val i Indien. Det hindunationalistiska partiet BJP med Narendra Modi i spetsen tog hem en jordskredsseger och har fått fortsatt förtroende att leda Indien ytterligare en mandatperiod. Vad har hänt sedan dess och vad är nu att vänta? Störst rubriker har den eskalerande konflikten med Pakistan skapat där situationen i Kashmir står i centrum. En komplex och svårbegriplig konflikt med många intressenter. Om detta och mycket annat diskuterar vår kunniga panel, i ett samtal som syftar till att ge en överblick av den dagsaktuella indiska politiken.

Medverkande:
Henrik Chetan Aspengren, Indienforskare, Utrikespolitiska Institutet
Naila Saleem, kulturkorrespondent, Sveriges Radio
Sten Widmalm, professor i statskunskap, Uppsala Universitet
Anurag Choudhary, ordförande i Svensk-Indiska Föreningen

Samtalsledare:
Henrik Sundbom, tidigare ordförande i Svensk-Indiska föreningen


3 juni 2019 kl 17.45

EFTERVALSANALYS OCH MINGEL MED SVENSK-INDISKA FÖRENINGEN

Plats: ABF-huset, (Hedénsalen) Sveavägen, Stockholm

Världens största val har nått sitt slut. Den 24 maj annonserades att sittande BJP med premiärminister Narendra Modi i spetsen tagit hem en jordskredsseger, och därmed kommer att styra Indien i fem år till. Vilka faktorer ledde fram till BJP’s enorma valseger och vad är nu att vänta? Dessa frågor är i fokus när Svensk-Indiska Föreningen analyserar valresultatet. I panelen deltar Naila Saleem, Per J Andersson och Anurag Choudhary. Samtalsledare är Henrik Sundbom.

Efter samtalet bjuder Svensk-Indiska Föreningen in till ett mingel till självkostnadspris. Varmt välkomna!

Eventet är kostnadsfritt men registrering krävs.


31 januari 2019:
Panelsamtal inför valet i Indien

Den 31 januari bjuder ABF Stockholm in till ett panelsamtal om Indien inför vårens val:

Indien brukar kallas världens största demokrati med 1,3 miljarder invånare och som väntas passera Kina som jordklotets folkrikaste land. Landet myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Moderna megastäder trängs med åldriga landsbyar. En världsledande IT-industri har utvecklats i landet som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsende. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan rörande området Kashmir. Bägge länderna har kärnvapen.

Sedan våren 2014 styrs landet av det högerinriktade, hindunationalistiska folkpartiet (BJP) och dess allianspartier. Regeringen leds av premiärministern Narendra Modi, som satte igång ett omfattande reformprogram. Den indiskamarknaden har utvecklats väl, samtidigt som nationalismens stärkts och minoriteters situation försvårats. Kongresspartiet, som styrt landet under en stor del av självständighetstiden, är ännu landets största parti, och har haft framgångar i de senaste delstatsvalen, inte minst på landsbygden. Parlamentsval hålls i år och frågan är då om BJP eller kongresspartiet kommer att vinna och bli ledande regeringsparti.

Seminariet behandlar den senaste utvecklingen och närmaste framtidsutsikterna i Indien vad gäller inrikespolitik, ekonomi, demokrati, kultur, religion, mänskliga rättigheter och utrikespolitik. Hur är utsikterna inför det kommande parlamentsvalet? Hur är Sveriges relationer till Indien?

Medverkande:
Henrik Chetan Aspengren, Indienforskare, utrikespolitiska institutet
Per Norström, departementsråd, enheten för Asien och Oceanien, utrikesdepartementet
Henriette Tjäder, analytiker inom Asienprogrammet, utrikespolitiska institutet

Samtalsledare:
Henrik Sundbom, ordförande i Svenskindiska föreningen

Läs mer och boka biljetter på  ABF hemsida.


5 och 7 december:
Colour Correction: Teater och publiksamtal på Uppsala Stadsteater

2012 blir en ung flicka utsatt för en brutal gruppvåldtäkt på en buss och dör av skadorna. Händelsen väcker enormt uppseende världen över. I Indien går några kvinna ur huse för att demonstrera. På andra håll rycks det på axlarna – “alla vet att det här händer varje dag, det enda ovanliga är att det hände en flicka från medelklassen och inte arbetarklassen.” Men inget av detta har Sheila tid att bry sig om. Hennes föräldrars planer för hennes giftermål orkar hon heller inte engagera sig i. Nu ska hon till Bollywood och uppfylla sin dröm!

Colour Correction ställer frågan om hur situationen ser ut för kvinnor i dagens Indien – men också hur vår förståelse formas genom såväl mediarapporteringen som av Bollywood och kanske framför allt vår egen förförståelse och vårt svenska perspektiv. Elefanter, yoga, Gandhi, färggranna kläder och gruppvåldtäker. Vad säger klichéerna om Indien, och vad säger klichéerna om vår egen förförståelse och vårt svenska samhälle? I en galen komedi undersöker vi vem som äger rätten att berätta historian om hur den indiska kvinnans verklighet ser ut?

Colour Correction är ett unikt svenskindiskt samarbete mellan Uppsalabaserade Bananteatern, indiska Mukha Mugam Theatre Productions och det svenska scenkonstkollektivet BONTHROP. I komediform undersöker pjäsen kvinnors situation i Indien idag, samt synar mediebilden av landet. Föreställningen hade urpremiär i Mumbai 2014 och har därefter haft mycket uppskattade spelperioder i både Uppsala och Göteborg. Spelas på engelska, svenska, hindi och tamil Föreställningar ges den 5 och 7 december.

Efter föreställningen den 7 december arrangerar Svensk-Indiska föreningen ett samtal under ledning av Henrik Sundbom, ordförande i SIF och författare till boken På spaning efter det nya Indien.


27 november 2018:
Sanskrit – the lingua franca of ancient India

Sanskrit is one of the 22 languages listed in the Eighth Schedule of the Constitution of India. In present days, It continues to be widely used as a ceremonial and ritual language in Hinduism and some Buddhist practices such as hymns and chants.

Sanskrit is the primary liturgical language of Hinduism; the predominant language of most works of ancient India as well as some of the principal texts of Buddhism and Jainism. Sanskrit, in its various variants and dialects, was the lingua franca of ancient and medieval India. The body of Sanskrit literature encompasses a rich tradition of philosophical and religious texts, as well as poetry, music, drama, scientific, technical and other texts.

Warm welcome to an introduction to the rich traditions of sanskrit by Ms Veenu Soni. Ms Soni is a Teacher of Indian Culture at the Embassy of India to Sweden. She is well versed in Indian Classical Yoga, Sanskrit Mantra Chantings, Indian Philosophy and Marma Therapy.

Drinks and snacks will be served from 17.30 – the lecture starts 18.30. The entrance fee is 100 SEK, which includes drinks and snacks.

Register via this link


19 november 2018:
Bokpresentation med Malin Mendel: Yogaköket
I TV-serien ”Världens sämsta indier” guidade SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel komikern David Batra genom Indiens mångfacetterade vardag. Inte minst visade hon hur indisk mat och yoga får oss att må bättre. Nu är Malin aktuell med den nya boken ”Yogaköket – indiska vegorecept och utvalda yogarörelser för en frisk kropp och lugn mage”.

I Yogaköket delar Malin med sig av sina godaste recept och bästa yogarörelser för en glad mage och maximal hälsa. Att kombinera yoga och indisk vegetarisk mat är nämligen bland det bästa man kan göra för både kropp och själ.

Matsmältningen är avgörande för hur vi mår, och indisk matlagning utgår från denna insikt. Den är rik på grönsaker, baljväxter, nötter och färsk frukt, samt mängder av kryddor. Den är antiinflammatorisk och full av antioxidanter.

Boken innehåller också utvalda yogarörelser, som tillsammans med andning stimul- erar magen och får den att fungera bra, och på köpet kommer en vältränad kropp, slät hy och massa energi.

Vin och tilltugg serveras från kl 18, författarsamtalet med Malin Mendel inleds kl 19. Samtalet leds av Anurag Choudhary.


19 september 2018:
Story of the Fire-Worshippers of Persia – From Prophet Zoroaster to the present Parsis in India
Zoroastrian religion and the Parsi community is an interesting and important, but sometimes overlooked element of contemporary India. Hormaz Kapadia gives a lecture about zorastrianism in India – and the World. Mr Kapadia will cover the history of the Zoroastrian religion in Persia before Islam, the Zoroastrians fleeing from islamic persecution in Persia/Iran, landing in India and the establishment and assimilation of the Parsi community in India. Why and how did the Parsis settle in Bombay? How is present-day Zoroastrian religion adapted and practiced? How has the Parsis spread over the world after Indian independence?


12 juni 2018:
Föreläsning med idéhistoriker Stig Lundgren – Livets fyra stadier i hinduisk livssyn
Under sin livstid passerar människan olika stadier och intressen. I den hinduiska livssynen har man tagit fasta på detta, och formulerat fyra huvudsakliga stadier som människan genomgår: uppväxt- och studiestadiet, familjebildarstadiet, skogsvandrarstadiet samt försakelse/munkstadiet. I föredraget ges en presentation av dessa, vad de innebär och vilka ideal och principer som kännetecknar dem. De fyra stadierna belyses mot bakgrund av den sociala strukturen i det indiska samhället.



16 maj 2018:
Studiebesök på Utrikesdepartementet
I april besökte Indiens premiärminister Narendra Modi Sverige. Men vad talade man egentligen om, och vad händer härnäst i relationen mellan Sverige och Indien?

15 mars 2018:
Panelsamtal om Indien i förändring

Under seminariet, som görs tillsammans med huvudarrangören ABF Stockholm, kommer en bred genomgång att göras av tillståndet och utvecklingstendenserna i Indien. Befinner sig världens största demokrati i en övergång, och i så fall övergång till vad?


6 mars 2018:
Story telling with Seema Anand – the Master Storyteller

Seema Anand is a prominent Story Teller, who has recovered and revived the age old art of storytelling which has preserved and propagated the ancient Indian oral literature. She will whisk you away to another land, another time and paint in your mind the world of mythology and fantasy and leave you with some new provoking thoughts.

*******************************************************

8 november 2017:
Guds vildhjärnor – Baul Shilpi

Ett unikt gästspel från Bengalen med Baul Shilpi-artister

5 oktober 2017:
De kallade henne Delhi Braveheart – boksamtal med Julia Wiræues
Ett samtal med författaren och journalisten Julia Wiræues, aktuell med reportageboken De kallade henne Delhi Braveheart.

26 september 2017:
Specialvisning av Palats & Djungel på Östasiatiska museet
Visning av Östasiatiska museets utställning Palats och djungel – indiska miniatyrmålningar och konsthantverk 1600-1800-tal.

15 – 20 augusti 2017:
Stockholms Kulturfestival

Den 15 augusti firar Indien 70 år. Denna märkesdag kommer inte att passera obemärkt, vare sig i Indien eller i Sverige! I Stockholm kommer Indien att vara temat för årets Kulturfestival som går av stapeln 15 till 20 augusti. SvenskIndiska Föreningen finns med på ett hörn under veckan.

30 maj 2017:
Freden börjar inom människan

Föreläsning med Stig Lundgren om hinduismens syn på ickevåld

16 mars 2017: Spaningar från litteraturfestivalen i Jaipur
I slutet av januari besökte SvenskIndiska Föreningens ordförande Henrik Sundbom litteraturfestivalen i Jaipur. Lyssna till hans spaningar om den indiska litteraturen och samhällsdebatten.

***********************************************************************

28 november 2016: Indien – mitt bästa minne
Välkommen till en kväll vi skapar tillsammans! Vi träffas i Indienresors lokaler på Södermalm och delar med oss av våra bästa tips, minnen och smultronställen över en kopp chai.Har du ett minne du vill dela? När vi ses njuter vi alla av varandras bilder och berättelser. Du som inte vill skicka in en bild är såklart välkommen ändå!

9 november 2016: Bokpresentation i Riksdagen: På spaning efter det nya Indien
Svenska-Indiska Föreningen och Indiska vänskapsföreningen i Riksdagen bjuder in till en bokpresentation med Henrik Sundbom, ordförande i Svensk-Indiska Föreningen, som berättar om sin nya bok ”På spaning efter det nya Indien”.

27 september 2016: Buddhas liv i symboler – föredrag med Klemens Karlsson
Lotusblommor, hjul och träd är välkända buddhistiska symboler. Vad berättar de? Den 27 september föreläser religionshistoriker Klemens Karlsson om Buddhas liv och de äldsta kända bilderna.

9 juni 2016: Säsongsavslutning och föreläsning
“Leder alla religioner till samma mål? Vad säger hinduismen?”
Stig Lundgren berättar om hinduismens självsyn i slutet av kolonialtiden, och hur man då försökte försvara hinduismen inför såväl kristendomen som en framstormande västerländsk vetenskapssyn. Dryck, tilltugg och trevligt mingel utlovas! Mer information här.

29 maj 2016:
Tempelbesök till Gurudwaran i Tumba. Mer information här.

21 maj 2016:
Festivalen Namaste Stockholm i Kungsträdgården. Svensk-Indiska Föreningen finns på plats hela dagen samt arrangerar en föreläsning. Mer information här.

28 april 2016:
Inspirationskväll om Yoga och Ayurveda.

21 mars 2016:
Årsmöte

22 och 23 februari 2016:
Matlagningskurs med Sanjoo Malhotra.

12 januari 2016:
Föreläsning: Indien och den moderna rymdkapplöpningens historia.

************************************************************************

24 oktober 2015:
Diwalifest

Svensk-Indiska Föreningens årliga stora Diwalifest på Clarion Hotell.

7 oktober 2015:
Mänskliga rättigheter i Indien

Författarsamtal med Parul Sharma om hennes nya bok Mänskliga rättigheter i Indien

30 september 2015:
Indiens ursprungsfolk – Adivasis
Samtal med Per J Andersson och PK Mahanandia om Indiens ursprungsfolk.

12 september 2015:
Kulturnatten i Uppsala
Svensk-Indiska Föreningen deltog i Uppsalas Kulturnatt med föreläsningar och filmvisning. Läs mer om programmet här.

21 och 28 maj 2015:
Hinduismen i Sverige – samtalsserie i Östasiatiska Muséets skulpturhall
Östasiatiska muséets nyöppnade skulpturhall inbjuder till tankar, frågor och reflektioner kring liv och död, rätt och fel, nära och fjärran. I samtalsserien hinduismen i Sverige får vi på plats bland unika skulpturer av bland annat Shiva, Vishnu och Ganesha lyssna till samtal om tro, praktik och meditation.

Samtal mellan Stig Lundgren, hindu och idéhistoriker vid Stockholms Universitet, och Olof Tiderman, museipedagog.
Vad innebär det att vara hindu i dag? Hur omfattande är hinduismen i vårt land och hur är det att leva som hindu i Sverige? Vad betyder hinduiska skulpturer för en troende hindu och hur används de?

Samtal mellan Gautam Bhattacharyya, kansliråd och indienexpert på Utrikesdepartementet, och Olof Tiderman, museipedagog.
Vi diskuterar trosinriktningen ur ett diasporaperspektiv och utifrån en global, sociologisk och organisatorisk aspekt. Hur möter hinduismen moderniteten och hur är relationerna till andra religioner? Vi diskuterar den växande hindunationalismen och andra strömningar inom dagens hinduism.

6 maj 2015:
Självständigt men korrupt? Föreläsning om Indiens domstolsväsen
Indiens rättssystem är ett ämne som väcker många frågor. Å ena sidan kan man läsa sig till att det är förhållandevis självständigt och på pappret ordnat som ett rättsväsen bör. Å andra sidan rapporterar pressen återkommande om rättsröta, korruption och långa väntetider. Hur mår egentligen rättvisan i världens största demokrati?

För att få svar på de frågorna bjöd Svensk-Indiska Föreningen in Ebba Mårtensson, som under fem års tid arbetat med frågor som rör Indiens polis- och domstolsväsenden, bland annat för Commonwealth Human Rights Initiative. Mårtensson är verksam vid Institute for Development and Security Policy i Stockholm.

22 april 2015:
Studiebesök på UD’s Asienenhet
Den 22 april har du som medlem i Svensk-Indiska Föreningen möjlighet att delta i ett studiebesök på Utrikesdepartementets Asienenhet (UDASO). Vi kommer där få information om Sveriges politiska relationer till Indien, och temat för dagen är: “Regeringsskifte i Sverige och Indien, hur ser relationerna ut 2015?”

14 och 21 januari 2015:
Exklusiv filmvisning: Gudomliga Indien
Välkomna till Indien, till det gudomliga Indien som är gudomligt vackert, har gudomligt god mat och är gudomligt heligt. Författaren och journalisten på tidningen Vagabond, Per J Andersson, har rest i Indien i över 30 år och lärt sig att älska landet som fascinerar och förbryllar så många. Tillsammans med fotografen och filmaren Anders Hanser, tar Per besökarna med på en resa under 1,5 timmar i detta enorma land, ett av världens mest mångfacetterade länder.

Filmen börjar och slutar på Ganges i Varanasi och däremellan går resan till New Delhi, Rajasthan, Calcutta, Chennai, Mamallapuram, Ooty, Kerala och Bombay. Vi åker ånglok, djungeljeep och cykelriksha, vandrar och rider elefant. Dessutom berättas historien om Egron Lundgren, den svenska konstnären som skildrade sepoyupproret 1858, och PK Mahanandia, indiern som cyklade till kärleken i Sverige.

Filmaren Anders Hanser har en mångskiftande produktion som spänner över 30 år bakom sig. Han har producerat filmer om allt från ABBA, Serengeti, svenska konstnärer och författare, museer, landskap och företag.
*******************************************************************

24 och 25 november 2014
Spice up your Life: Matlagningskurs
Vägen till Indiens mångbottnade själ går bäst via magen… Genom maten får du möjligheten att upptäcka landets färgstarka och mångfacetterade kultur. Indisk mat är nämligen en lysande blandning av smaker och färger, kryddor och dofter, av näringsbalans och visuella intryck.

Svensk-Indiska föreningen erbjuder sina medlemmar att delta i en sydindisk matlagningskurs med matlagningsgurun Sanjoo Malhotra. I mindre grupper kommer ni ansvara för att laga en eller fler rätter i den sydindiska avsmakningsmeny som vi sedan avnjuter tillsammans. Under kvällen kommer ni även få lära er det viktigaste om indisk matkultur och tradition och Sanjoo kommer bjuda generöst på sina expertkunskaper.

Vi  har tillsammans med Sanjoo tagit fram ett extra förmånligt pris för Svensk-Indiska föreningens medlemmar:
För 595 kr ingår tre timmars matlagningskurs, kursmaterial, samtliga kostnader för maten och ett kryddkit för hemmabruk. Kursen avslutas med en sydindisk avsmakningsmeny bestående av både vegetariska- och icke-vegetariska rätter.

Antalet platser är begränsade och det är först till kvarn som gäller! Varje medlem får ta med sig en gäst som betalar samma förmånliga pris.

Lördagen den 18 oktober 2014
Diwalifest och 65-årsjubileum
Svensk-Indiska Föreningen inbjuder till sedvanligt Diwalifirande och 65-årsjubileum. Ni är välkomna att ta med vänner och bekanta! (Scroll down for information in English)

Diwali, ljusets högtid, är en av Indiens största högtider. Den symboliserar godhetens seger över det onda och ljusets över mörkret. I Indien träffas familj och vänner för att fira denna högtid tillsammans. Liksom tidigare år firar vi Diwali tillsammans i föreningen och vi skulle uppskatta om du vill fira med oss! I år firar föreningen dessutom 65-årsjubileum.

5 september 2014
Colour Correction: 
Teater och publiksamtal på Uppsala Stadsteater
2012 blir en ung flicka utsatt för en brutal gruppvåldtäkt på en buss och dör av skadorna. Händelsen väcker enormt uppseende världen över. I Indien går några kvinna ur huse för att demonstrera. På andra håll rycks det på axlarna – “alla vet att det här händer varje dag, det enda ovanliga är att det hände en flicka från medelklassen och inte arbetarklassen.” Men inget av detta har Sheila tid att bry sig om. Hennes föräldrars planer för hennes giftermål orkar hon heller inte engagera sig i. Nu ska hon till Bollywood och uppfylla sin dröm!

Colour Correction ställer frågan om hur situationen ser ut för kvinnor i dagens Indien – men också hur vår förståelse formas genom såväl mediarapporteringen som av Bollywood och kanske framför allt vår egen förförståelse och vårt svenska perspektiv. Elefanter, yoga, Gandhi, färggranna kläder och gruppvåldtäker. Vad säger klichéerna om Indien, och vad säger klichéerna om vår egen förförståelse och vårt svenska samhälle? I en galen komedi undersöker vi vem som äger rätten att berätta historian om hur den indiska kvinnans verklighet ser ut?

Colour Correction är ett unikt svensk-indiskt samarbete mellan Uppsalabaserade Bananteatern, indiska Mukha Mugam Theatre Productions och det svenska scenkonstkollektivet BONTHROP. Det är ett experimentellt projekt som utmanar gränserna för vilka historier, frågeställningar och perspektiv som kan rymmas i en teaterföreställning.Föreställningar ges den 5 och 6 september.

Efter föreställningen den 5 september ges, i samarbete med Svensk-Indiska föreningen, ett samtal under ledning av Per J Andersson, journalist och Indienkännare som skrivit flera böcker om Indien.

10 juni 2014
Askes och Extas: Terminsavslutning med föreläsning och middag
Inom hinduismen finns starka inslag av asketism och ideal om en kontemplativ tillvaro. Men kopplad till den hinduiska kulturen finns även skrifter och företeelser där sexualitet och extas ges väsentligt utrymme. Kort sagt finns här olika tendenser som tycks sträva åt varsitt håll. Hur hänger detta ihop? Vad säger egentligen de hinduiska skrifterna om dessa frågor? Har sexualiteten i äldre tiders hinduiska samhällen varit föremål för moraliska värderingar och fördömanden? Dessa och flera andra relaterade frågor kommer att belysas i Stig Lundgrens föreläsning.

1 juni 2014:
Besök i Gurdwara Sangat Sahib
Söndagen den 1 juni ordnar Svensk Indiska Föreningen ett informativt och spännande besök i Gurdwara Sangat Sahib, ett sikhtempel beläget i Tullinge söder om Stockholm. Vi får lära oss om sikhismen, delta i gudstjänsten (Ardas) samt i den efterföljande måltiden (Langar).
Se mer information om besöket här.

26-27 april 2014:
India Unlimited: Varanasi Junction – en indisk kulturhelg i Kista
Kliv nerför trappan till Kista Underground Bazar och upplev den heliga staden Varanasi med alla dina sinnen! Vi ställer ut Elin Thorséns konst i samband med föreläsningar av Willy Pfändtner och Stig Lundgren. Det genomgående temat är Varanasi – den heliga staden som koncept.

Pyssla i vår workshop, låt barnen leka i vår barnhörna, handla indiskt hantverk från Butik Brokiga Bengalen i vår bazaar, få dina händer målade med henna av Miss Mehndi, njut av indisk mat, musik och kultur. Välkommen!

Mer information om helgens program finner ni här.
Varanasi Junction är en del av indiska ambassadens temavecka India Unlimited. Läs mer om India Unlimited här.

11 april 2014:
Indien – världens största demokrati och de storskaliga valens genomförande. Med Dr. Qureishi,
f. d chef för indiska valkommissionen.
Hur genomför man ett val i världens största demokrati? Svensk-Indiska Föreningenbjuder in till en föreläsning med dr. S.Y Quraishi, den indiska valkommissionens förre ordförande. Quraishi talar om de utmaningar demokratin ställs inför när 800 miljoner väljare ska koordineras, och hur valkommissionen arbetar för att säkerställa den demokratiska processen.

Varmt välkomna till ett unikt tillfälle att få en inblick i maskineriet bakom världens mest omfattande valapparat!

26 mars 2014
Panelsamtal: Vem vinner valet? Tre perspektiv på den indiska politiken.
När Indiens befolkning i vår går till valurnorna kommer det att vara det största demokratiska val som någonsin ägt rum. Vid sidan av den evigt aktuella korruptionsfrågan, är tre perspektiv särskilt aktuella inför årets val: kvinnorna, det ungaIndien och näringslivet. Med fokus på dessa tre aspekter bjuder Svensk-IndiskaFöreningen och Indiska vänföreningen i Riksdagen in till ett panelsamtal om dagsläget i den indiska politiken.

Talare:
Gautam Bhattacharyya
, kansliråd på Utrikesdepartementet
Hema Lehocky, Indienkännare, Marivent Research
Henrik Sundbom, ordförande, Svensk-Indiska Föreningen
Moderator: Ulf Holm, ordförande i Indiska vänföreningen i Riksdagen

Läs ett referat av samtalet här

11 mars 2014
Årsmöte
Årsmötesförhandlingar samt årsmötestal av Stig Lundgren som berättar om föreningens tillblivelse och historia sedan 1950-talet och framåt. Stig Lundgren har gått igenom föreningens arkiv, vilket förvaras på Kungliga Biblioteket, kan därför redogöra för händelser i föreningens historia under ca 60 år.

21 januari 2014
Panelsamtal: 2013 – en vändpunkt för Indiens kvinnor?
(För en sammanfattning av diskussionen, klicka här)

Svensk-Indiska Föreningen och Östasiatiska muséet bjuder in till ett panelsamtal om kvinnors situation i Indien.

Indien räknas som ett av världens värsta länder att vara kvinna i. Samtidigt är det ett land där kvinnor länge intagit viktiga positioner och det finns gott om exempel på kvinnor som lyckats inom såväl politik som kultur och näringsliv.

Efter förra vinterns uppmärksammade våldtäktsfall, har en våg av demonstrationer för bättre möjligheter, rättigheter och villkor för kvinnor svept över Indien. Medier rapporterar om våld mot kvinnor i större utsträckning än förut, och flera viktiga reformer för att förbättra situationen har sjösatts. Kommer 2013 att bli ihågkommet som året då Indiens kvinnor fick det bättre?

*****************************************************************************************

12 December 2013
Föredrag: Textilindustrin som fattigdomsutrotare
24 april 2013 rasade textilfabriken Rana Plaza i Dhaka, Bangladesh. Med 2500 skadade och 1129 dödsoffer blev fabrikskollapsen den allvarligaste katastrofen i textilindustrins historia. Efter olyckan frågade sig många om det är etiskt försvarbart att handla kläder tillverkade i Bangladeshs textilfabriker. Samtidigt intog utländska modeföretag en ledande ställning i arbetet med att ta fram reformer som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna.

Henrik Sundbom, chefredaktör för den utrikespolitiska nättidningen Frivärld Magasin och författare till rapporten ”Made in Bangladesh – textilindustrin som fattigdomsutrotare”, berättar om hur Bangladesh på kort tid gått från ett ”hopplöst fall”, för evigt dömt till fattigdom och biståndsberoende, till att vara på god väg att klassas som ett medelinkomstland, inte minst tack vare den internationella textilindustrins etablering. Han berättar också om de utmaningar landet står inför för att det nya välståndet ska komma även de fattigaste till del och hur fler katastrofer i stil med Rana Plaza kan undvikas.

Plats: Brokiga Bengalen, Södermannagatan 50
Tid: 18.30

OBS! Begränsat antal platser – kom i god tid för att vara säker på att få plats.

26 november 2013
Författarkväll med Malin Mendel Westberg – Bombay take away: Indien genom maten
Malin Mendel Westberg är journalist, Indienkännare och sedan 2005 SVT:s korrespondent i Indien där hon gör reportage till bland annat Kobra och Korrespondenterna.

I höst är hon aktuell med boken Bombay take away: Indien genom maten. Här berättar hon personligt om den ständigt föränderliga megastaden Bombay och om möten med dess invånare, med politiker, bollywoodstjärnor och sluminvånare, folk med olika religion och från olika samhällsskikt. Men framförallt berättar hon om mat och matens betydelse i det enorma landet Indien där en vanlig hälsningsfras ofta lyder : ”Har du ätit?”.

Välkomna till en kväll om möten och mat! Vi bjuder på indiska snacks och chai.

29 oktober 2013
Föredrag: Den indiska politiken – en översikt
Vilka är de politiska partierna och aktörerna i dagens Indien? Vilka frågeställningar står i centrum för diskussionerna? Hur påverkar det historiska arvet dagens indiska politik? Dessa frågor och mycket annat kommer Gautam Bhattacharyya att berätta om i sitt föredrag, som starkt rekommenderas för alla som är intresserade av situationen och utvecklingen i dagens Indien.

Gautam Bhattacharyya är kansliråd på Utrikesdepartementet. Han har tidigare bl.a. varit ambassadsekreterare vid Sveriges ambassad i New Dehli.

26 oktober 2013
Diwalifest
Diwali, ljusets högtid, är en av Indiens största högtider. Den symboliserar godhetens seger över det onda och ljusets över mörkret. I Indien träffas familj och vänner för att fira denna högtid tillsammans. Liksom tidigare år firar vi Diwali tillsammans i föreningen och vi skulle uppskatta om du vill fira med oss!

Information om program, anmälan och betalning hittar ni här!

20 september 2013
Tempelbesök
I Farsta ligger ett hinduiskt tempel av sydindisk karaktär, framför allt tillägnat elefantguden Ganesha. Föreningens ciceron i indisk filosofi och religion, Stig Lundgren, guidar oss i templet och vi deltar i fredagsgudstjänsten samt den påföljande vegetariska måltiden. Läs mer om templet på http://www.swedenganeshtemple.com/

14 maj 2013
Från Comté till Krishna – när Hare Krishna kom till Sverige.
Willy Pfändtner, teol dr och lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, berättar om sin flykt från den logiska positivismens högborg i Uppsala till den bengaliska vaishnavismens extatiska värld. Vi får ta del av hur han i slutet av 60-talet sökte sig till hinduismens andliga traditioner, och sedan i början av 70-talet spelade en avgörande roll för Hare Krishna-rörelsens etablerande i Sverige.

14 april 2013:
Modern judisk litteratur i Indien.
Föreläsning på Judiska Muséet, med Heinz Werner Wessler, professor vid institutionen för lingvistik och filologi.

On Jewish authorship in the traditional multi-religious setup of Indian society and the secularism of its modernizers. What are the intricacies of Jewish “secular” authorship in a community that is on the verge of vanishing in its home country?

Heinz Werner Wessler is visiting professor for indology at Uppsala university. His academic writing is on classical Hinduism, on interactions between religion, literature and society and on modern Hindi literature. He also is board member of the European Association of South Asian Studies.

**************************************************************************************************

4 december 2012:
Ayurveda – kunskapen om livet
Ayurveda är en urgammal hälsovetenskap, som sätter in den enskilda människan i ett helhetssammanhang. Ayurveda betyder “kunskap om livet” och beskriver människan som en helhet sammansatt av många egenskaper. Varje individ har sina speciella utmärkande egenskaper som formar hennes personlighet.

Peter Ljungsberg är Ayurvedaexpert och har arbetat med Ayuerveda sedan 1985. För Svensk-indiska föreningen gör Peter en genomgång av de olika personlighetstyperna; Vata, Pitta och Kapha.  Vad som är utmärkande i balans respektive obalans, samt hur man balanserar respektive typ.