JuliaWiraeus_-3©Ravi-Choudhary

Samtal med författaren och journalisten Julia Wiræues, aktuell med reportageboken De kallade henne Delhi Braveheart.

I december 2012 avled den 23-åriga Jyoti efter att ha blivit brutalt våldtagen på en buss i Delhi. Omvärldens ögon riktades snabbt mot mångmiljonstaden. Det fruktansvärda brottet blev startskottet för massiva protester där man krävde att våldtäktsoffer inte skulle skuldbeläggas, kvinnors rätt till sina egna kroppar och att fritt röra sig utomhus. Demonstrationerna ledde till en uppdaterad lagstiftning mot sexualbrott och att kvinnors medborgerliga rättigheter hamnade på den politiska agendan.

Julia Wiræus bok tar avstamp i den ökända våldtäkten och de svallvågor som följde. Hon beskriver Indien som ett land i omvälvning – ett splittrat land där kvinnorna tar allt större plats, samtidigt som de tvingas förhålla sig till de sedvänjor som finns.

Julia Wiræus är frilansjournalist med särskilt fokus på Indien och kvinnors rättigheter. Hon har delvis varit baserad i Delhi sedan 2011. Hennes texter har publicerats i flera av Nordens ledande medier och hon har under åren arbetat på nyhetsbyrån TT, Sveriges Radio, YLE, Svenska Dagbladet, Hufvudstadsbladet och Upsala Nya Tidning.