Bauler

Guds vildhjärnor -ett unikt gästspel från Bengalen med Baul Shilpi

I flera hundra år har baulerna funnits i Bengalen, där har de vandrat runt i byarna med sina innerliga sånger och dikter. Men baulerna förvaltar inte bara en musiktradition, de har ett andligt budskap och en ickematerialistisk livsinställning. De är fritänkare med en vilja att bryta ner både sociala och religiösa barriärer.

Baulerna kommunicerar genom sång och musik. Sångerna uppförs med stor inlevelse samt har ett dubbelbottnat och ofta mystiskt budskap och bär spår av flera världsomspännande trosinriktningar som hinduism, islam och buddhism. Det kan handla om universell kunskap om livet och döden eller om en inre medvetenhet. Musikaliskt bryter de mot den klassiska indiska musiken och i deras föreställningar finns varken sitar eller tablas.

Baul shilpi (baulartister) följer traditionen men lever ett mer verklighetsnära liv än de ursprung­li­gen kringvandrande baulerna. Hemma i Bengalen framträder de ofta på minneshög­tider, bröllop eller nattliga utomhusföreställningar, då de samlar en mångtusenhövdad publik vid fester som inte slutar förrän i gryningen.

Artister:
Kajal Dewan (baul shilpi)
Aklima Begam (baul shilpi)
Nasima Dewan (baul shilpi)
Fazal Miya (dhol, trumma)
Muhammad Israfil (bashi, flöjt)
Harmonium och mondira (handcymbaler) hanteras av samtliga

Entré: 100 kr (inkluderar förfriskning med dryck och lätt tilltugg)

Programmet är ett samarrangemang mellan Svensk-Indiska föreningen, Svenska Orientsällskapet och Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier.