11204233305_35e45dc731_o
Lotusblommor, hjul och träd är välkända buddhistiska symboler. Vad berättar de? Den 27 september föreläser religionshistoriker Klemens Karlsson om Buddhas liv och de äldsta kända bilderna.
Den historiske Buddhan avbildades inte förrän ungefär vid vår tidräknings början, dvs ca 3-400 år efter sin levnad. Istället gjordes olika symboler såsom hjul, träd och lotusblommor på buddhistiska kultplatser som Sanchi, Bharhut, Bodhgaya och Amaravati. Dessa symboler har tolkats som bilder av Buddhan och händelser i hans liv. Föredraget handlar om dessa anikoniska symboler (icke föreställande gudabilder) och hur de förhåller sig till berättelserna om hans födelse, hans upplysning, hans första predikan och hans död/nirvana.

Klemens Karlsson är religionshistoriker med specialisering i Syd- och Sydostasiens religion, konst och kultur. Han disputerade vid Uppsala universitet på en avhandling år 2000 om buddhistisk anikonisk konst. Han har också gjort forskning om religion, konst och kultur i Shanstaterna i Myanmar/Burma. Klemens är idag bibliotekschef vid Konstfack, Stockholm. Föreläsningen sker i samarbete med Östasiatiska Museet

När: 27 september kl 18.00 – 19.00
Pris: 80 kr (50 kr för föreningens medlemmar, ange att du är medlem när du bokar din biljett)
Boka biljettbokning@ostasiatiskamuseet.se