Indien

Indien i förändring : Om politiken, korruptionen, yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna.

Indien brukar kallas världens största demokrati med över en miljard invånare. Landet är ett myller av kulturer, språk och religioner. Moderna megastäder trängs med ålderdomliga landsbyar. En världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsende. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Bägge länderna har kärnvapen.

Indien regeras sedan våren 2014 av det högerinriktade, hindunationalistiska partiet, BJP, och dess allianspartier. Regeringen leds av den något omstridde premiärministern Narendra Modi. Kongresspartiet som varit statsbärande under en stor del av Indiens självständighetstid gjorde ett av sina sämsta val 2014. På senare tid har partiet igen varit på frammarsch under ledning av en ny generation av Gandhisläkten, Rahul Gandhi. Nästa parlamentsval äger rum 2019.

Under seminariet, som görs tillsammans med huvudarrangören ABF Stockholm, kommer en bred genomgång att göras av tillståndet och utvecklingstendenserna i Indien. Befinner sig världens största demokrati i en övergång, och i så fall övergång till vad?

Medverkande:
Henrik Chetan Aspengren, forskare om Indien och Sydasien, Utrikespolitiska institutet
Naila Saleem, kulturkorrespondent, Sveriges radio
Emil Lidén, utrikesdepartementets Indienhandläggare

Samtalsledare:
Henrik Sundbom, ordförande i Svensk-indiska föreningen

Var? ABF-huset, Palmesalen, 1 trappa upp
När? Torsdag 15 mars kl 18:00
Hur? Boka din biljett på Billetto fram till 1 timme innan start, eller på plats i ABF-husets Information fram till 30 minuter innan start. Eventuella restbiljetter säljs utanför salen.

Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov, uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré.