TenSikhGurus

Söndagen den 1 juni ordnar Svensk Indiska Föreningen ett informativt och spännande besök i Gurdwara Sangat Sahib, ett sikhtempel beläget i Tullinge söder om Stockholm. Vi får lära oss om sikhismen, delta i gudstjänsten (Ardas) samt i den efterföljande måltiden (Langar).

Jämlikhet är en viktig del av den sikhiska religionen. Langar, den vegetariska måltiden, symboliserar sikhismens avståndstagande från kastsystemet. Alla sitter och äter tillsammans på samma nivå, vilket understryker människors lika värde inför Gud. Vid såväl Langar som Ardas är alla välkomna, så väl kvinnor som män, fattiga som rika, unga som gamla, troende som icketroende.

12.00 Vi samlas och får en presentation av sikhismen, dess historia och filosofi. Berättar gör bland annat professor Heinz Werner Wessler från Institutionen för lingvistik och filologi vid Uppsala Universitet.
13.00 Vi deltar i högtidsceremonin i gudstjänstlokalen en trappa upp.
14.00 Gudstjänsten avslutas. Därpå följer langar, en vegetarisk måltid. Langar är enligt tradition gratis men de som kan förväntas lämna en frivillig donation, vilket vi i föreningen rekommenderar att ni gör.
Ca 15.00 Programmet avslutas.

Vissa regler och bestämmelser gäller inne i en gurudwara:
• Som på många andra heliga platser bör knän och axlar vara täckta. Även huvudet skall vara täckt med turban, bandana, sjal eller dylikt (finns att låna inne i gurdwaran). Detta gäller för både män och kvinnor.
• När man besöker en gurdwara, ska man tänka på att inte ha med sig någon form av droger så som alkohol, narkotika, tobak eller snus, då förtäring av dessa är strikt förbjudet inom sikhismen.
• För att visa respekt, och av rent praktiska skäl, tar man vid ingången till gurdwaran av sig skorna och täcker håret.

Var? Gurdwara Sangat Sahib, Dymmelkärrsvägen 23, 146 50, Tullinge
När? 1 juni kl 12-15
OBS! För att kunna ordna mat åt alla besökare önskar vi att ni föranmäler er, allra helst innan torsdagen den 29 maj, genom info@svenskindiska.se 

Ta sig dit:
Pendeltåg till Flemmingsberg station.
Buss 713 från Flemmingsberg station mot Tumba station, stig av vid Dymmelkärrsvägen.
Ca 10 min promenadavstånd till gurdwaran

Det går också att resa med buss 722 till Dymmelkärrsvägen

Med bil:
Gurdwaran ligger precis bakom Huddinge Sjukhus